• Nash Peake Works,Tunstall, Stoke-on-Trent, ST6 5BT England

Bespoke Steel Liner Project

Rafferty’s have recently completed a bespoke engineering project for a valued client in Devon, UK.

 

The scope consisted of the design, manufacture and installation of 2 No. stainless steel liners & associated ducting to suit their new operating conditions.  The new liners were to be housed within the clients existing 35m high brick chimney, which is somewhat of a local landmark.

 

Before the new liners could be designed and manufactured, our engineering team carried out precise site measurements within the brick chimney and flue to ensure that the new liners and ducting would achieve the required height and connect perfectly with the new boiler & CHP ducting within the boiler house. Once this was completed the design and manufacture of the new liners and ducting was undertaken.

 

The site installation work of the new liners and associated ducting was carried out by a team of Rafferty’s specialised steeplejack operatives from mid-May to the early part of June during the clients planned shutdown period. The project was completed on time, on budget and to the complete satisfaction of our client.

 

Our client, Alison Kitchener – Business Project Manager, had this to say;

As part of our new CHP installation project we had to think carefully about how best to manage the resultant emissions from this and the new combination boiler. Our brick chimney stack is 35m tall and it was calculated that the new more efficient equipment would only produce emissions which would reach about 20m before condensing. We therefore had to consider whether to install new stacks, take 15m off the top of the chimney (which would have looked odd) or install new flues which would be narrower but would allow us to continue to utilise this important town landmark. As Rafferty’s have maintained the stack for so many years, they were the obvious choice to assist us with our decision making – the result of which was the installation of 2 new flues.

 

We were really pleased with how Rafferty’s worked alongside ourselves and our CHP contractors as space was limited and we had to accommodate various cranes as well as the flues etc. whilst continuing to operate and move fabric around this area. Some of our meeting rooms look onto the works and I know a few meetings were paused as the spectacle of the flues being lifted above and down into the chimney were observed. We were fortunate with the weather overall so the work was completed by the required date allowing the rest of the CHP installation project to progress as planned. Thanks to Matt Rafferty, Carl Woodroffe, Steve Moulton and his team for all of their efforts with this project which ensures the continued use of the chimney for many more years to come.

 

Read More